– Trenutak zvani život –

Život je nepredvidiv, pun tajni i neobičnosti. Obrti koje nam on donosi često umeju da nas razvesele ili rastuže. Mi ne znamo šta nam život sprema, čak ni onda kada smo uvereni da sve konce života držimo čvrsto u svojim rukama. Život nam, neretko, nezavisno od naše volje, “servira” događaje, ljude i trenutke. I neretko se isto tako dešava da život lagano prolazi pored nas, dok smo mi okupirani planovima o bližoj ili daljoj budućnosti. Život je ono što se dešava ovde i sada, trenutak koji je stigao do nas i koji nam često ništa ne znači. Okupirani prošlošću i budućnošću, često okrećemo leđa trenutku, okrećemo leđa životu. A život je samo jedan i niko od nas ne zna koliko dugo će trajati. Taj plamen koji sada gori mogao bi svakog trena da se ugasi.

Život je smrtan, ali o toj gorkoj činjenici svi se mi manje – više trudimo da ne razmišljamo. Više se trudimo da stalno jurimo za nečim, kao da nam samo uživanje u  životu nije dovoljno. Retko zastajemo i uživamo u sadašnjosti u onome što imamo, jer smo okupirani jurnjavom za nečim što mislimo da će nas učiniti srećnijim. I upravo na taj način mi zaboravljamo da živimo, zaboravljamo da je život trenutak plus sitnica plus naša sbosobnost i želja da u njima uživamo.

Naravno, sve ovo ne znači da je čovek stvoren da bi se pasivno prepuštao životnim talasima. Sve ovo ne znači da trebamo prekrstiti ruke i ravnodušno posmatrati šta će se desiti na našem platnu života. Trebamo pronaći balans između jurnjave i stajanja u mestu, između onoga što imamo i onoga što želimo da imamo, između planova o budućnosti i uživanja u sadašnjosti, između naše predstave o životu i života kakav zaista jeste. Trebamo stalno imati na umu da je sadašnjost važnija od budućnosti, jer nju, za razliku od budućnosti, imamo. Trebamo pronaći izvore zadovoljstva, čak i u periodima kada to deluje neizvodljivo, jer naš život zaslužuje da budemo pažljivi prema njemu. I pre nego što krenete da jurite sa svojim planovima, ne zaboravite da deo svog vremena posvetite sadašnjosti. Pozdravite trenutak, prihvatite da budete deo njega, jer svaki put kada dozvolite sebi da budete deo trenutka, postajete i deo sopstvenog života. 

– Sonja Josipović (Originalni tekst na: The Smoke Detector) –

 

Image

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s