– Dela, ne reči –

Slušate li druge ljude kada govore? Koliko znakova pitanja stavljate iznad svake njihove izgovorene reči? Koliko se njihove reči i postupci podudaraju? Pitate li se čuju li oni sami sebe ponekad?

Svi smo mi imali barem jednog prijatelja u životu koji se na sav glas hvalisao dobrotom i odanošću, dok su njegova dela uvek ukazivala na suprotno. Mnogi su imali i partnere koji su ih svakodnevno opijali slatkorečivošću, dok se za njihova dela moglo reći da su bila sve, samo ne slatka. Okrenete li se oko sebe i poslušate li pažljivo, primetićete veliki raskorak između reči koje ljudi govore i dela koje te reči prate. I zaista, ne preterujem! Ne pravim od muve slona! Način života, propaganda i zver zvana ego koja spava u ljudima naterali su reči da pobesne, te da nas predstavljaju više onakvima kakvi bismo želeli da budemo, a manje onakvim kakvi zaista jesmo. I to bi bilo sasvim u redu da ne preterujemo, te da umemo na vreme da se zaustavimo u tom zavaravanju sebe i drugih. Uče nas da skromnost nije vrlina, da u životu najbolje prolaze bezobrazni i glasni…Biće da smo se zbog toga razgalamili, da zbog toga sami sebi pripisujemo uspehe koji nisu naši, da smo zbog toga danas svi poliglote, iako nam ni maternji jezik nije baš sjajan.

Biće da nam je postalo lako da se okrećemo u tom čarobnom ringišpilu zvanom zavaravanje. Iz njega smo izbacili skromnost i iskrenost, te se tako vrtimo, zavaravajući malo sebe, malo druge. Očajnički tragamo za aplauzom i pogledima divljenja, zaboravljajući da je najbitnije ono što sami o sebi mislimo u svoja četiri zida. Zaboravljamo da naša dela govore preciznije od svake reči, te da smo mi ono što činimo, a ne ono što govorimo. Govorite ljudima do kojih vam je stalo da ih volite, ali im to pre svega pokažite kroz dela. Pohvalite se kolegama da ste unapređeni na poslu, te se onda fokusirajte na nove radne zadatke, a ne svakodnevno hvalisanje o svojim sposobnostima. Fokusirajte se na dela, a ne reči! I ne slušajte previše ljude, posmatrajte ih. Reči su često samo proizvod njihovih najskrivenijih želja, dok nam njihova dela najverodostojnije govore ko su zapravo oni.

– Sonja Josipović (originalan tekst na: The Smoke Detector) –

Image

Izvor fotografije: favim.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s