– Da nema kiše ne bi cenili sunce –

 

Život je satkan od uspona i padova, lepih i ružnih trenutaka, sunčanih dana i nemilosrdnih oluja. Gde god da smo rođeni, gde god da živimo, nećemo uspeći izbeći tamne sene koje se kad tad nadviju nad svačiji život. Da nema tih sena ne bi umeli da uživamo u svetlu, da nema suza ne bi znali pravu vrednost osmeha, da nema kiše ne bi cenili sunce.

A život je sve to: i suza, i osmeh, i uspon, i pad, i snovi, i razočarenja, i još mnogo, mnogo više od toga. Život će nekada da nas miluje, a nekada da nas šamara, a od nas samih zavisi da li ćemo biti kivni na njega zbog silnih “šamara” ili ćemo biti zahvalni za svaki zrak sunca koji nam je pružio. Prva opcija je daleko jednostavnija, jer nam osim ljutnje i izigravanja večite žrtve više ništa nije potrebno. Ova opcija nam na duge staze ne može doneti ništa, osim konstantnog kukanja nad sopstvenom sudbinom i novih bora mrštilica. Druga opcija zahteva hrabrost, upornost i ljubav prema životu, kakvu god on stranu pokazivao. Druga opcija je lekcija koja nas uči da budemo zahvalni na svemu što imamo, čak i kada težimo ka nečem većem i boljem. Dok pada kiša, budimo zahvalni što imamo kišobran da se sakrijemo ispod njega, a ne kivni na oblake i prirodu protiv kojih ionako ne možemo ništa. Druga opcija zahteva vežbanje, zahteva dosta vremena i odustajanje od dobro poznatog nam sažaljevanja. Ona nam na duže staze omogućava da savladamo najvažniju lekciju: uspeh posle pada često ume da bude mnogo slađi.

I zapamtite, kiša ne može padati večno, jer se život sastoji i od sunčanih dana. A kada sunčani dani dođu posle kiše, svaki zrak sunca za nas imaće posebnu vrednost.

Tekst: Sonja Josipović

(preuzeto sa: The Smoke Detector)

Image

Izvor fotografije: favim.com

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s